Farmári považujú neotvorenie parlamentného agrovýboru za arogantné

06.04.2024 Bratislava

Bratislava 5. apríla (TASR) - Združenie mladých farmárov na Slovensku - ASYF považuje stredajšie (3. 4.) neotvorenie rokovania Výboru Národnej rady (NR) SR pre poľnohospodárstvo a životné prostredie za arogantné. Uviedol to v reakcii na konanie poslancov predseda združenia Marián Glovaťák.

"Vnímame, že je podstatné, aby poslanci Národnej rady SR venovali témam poľnohospodárstva patričnú pozornosť a pomohli pri riešení problémov farmárov. V tejto veci bol odoslaný list predsedovi parlamentu, ako aj jednotlivým členom výboru, kde sa opisovali problémy farmárov a nutnosť ich riešenia. Avšak bez odpovede," spresnil.

Aktuálne sa poľnohospodári podľa neho dostávajú do zbytočných ťažkostí kontrolami Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) konanými nad rámec legislatívy. V súčasnosti sa kontroluje súčasť platieb ekoschém - zmesi pre opeľovače. Kontrolu je možné vykonať v súlade s legislatívou aj jednoduchou fotografiou. Namiesto toho PPA vyžaduje názvy odrôd, faktúry, daňové doklady a podobne.

"V zmysle paragrafu 17 nariadenia vlády 436 z roku 2022 podľa prílohy pre opeľovače je veľmi presne pomenované, čo je potrebné kontrolovať, a to druh rastliny. Je to veľký protiklad prísľubu pomoci farmárom a transparentného proklientskeho prístupu," opísal Glovaťák.

"Žiadame zastaviť likvidáciu fariem a nastaviť férové spravodlivé podmienky, v ktorých PPA nebude svojvoľne sankcionovať farmárov," podčiarkol predseda združenia.

Dodal, že je nutné, aby sa stransparentnili procesy v PPA, a k tomu určite pomôže zasadnutie Výboru NR SR pre poľnohospodárstvo a životné prostredie, pretože na takéto situácie je tento výbor určený.

Opozičným poslancom sa 3. apríla nepodarilo otvoriť rokovanie Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Hovoriť mali o situácii okolo vyplatenia priamych platieb farmárom a uskutočnení poslaneckého prieskumu v PPA. Pre neúčasť koaličných poslancov na mimoriadnom rokovaní nebol výbor uznášaniaschopný. Predseda výboru Rudolf Huliak (SNS) preto zasadnutie ukončil.
 

Vyberte región